Réva vinná
Vostorg bílý
Původ: Vostorg je stolní ruská odrůda (Nočerkassk) z křížení odrůd (Zarja Severa x Dolores) x Ruskij Rannij (registrován 1992)
Listy: Velké až velmi velké, pětilaločnaté, hluboce vykrajované. Barva listové čepele je tmavozelená, spodní strana je plstnatá.
Růst: Střední až velký
Doba zrání: Velmi raná, druhá polovina srpna (110-120 dnů)
Hrozen a bobule: Hrozny velké, u základu třapiny bohatě rozvětvené, 500 – 700 g, konické, jindy bez tvaru, střední hustoty až řídké. Velmi velké hrozny (1,5 – 2 kg) se získávají při přiměřeném řezu keřů ( 20 - 30 oček na vzrostlý keř) a dobré zásobě mnohaletého dřeva. Bobule velké až velmi velké, 27х24 mm, 5-7 g, kulaté až slabě oválné. Dužina masitá, chrupavá, slupka středně-pevná, chuť harmonická, příjemná, na úrovni nejlepších evropských odrůd. P. Pavloušek tuto odrůdu hodnotí ve své Encyklopedii odrůd jako nejchutnější stolní interspecifickou odrůdu, V Rusku při degustacích dosahuje vysokého ohodnocení 8,0 stupňů.
Obsah cukrů a kyselin: Cukernatost 19-26%, kyselost 5-9 g/l , pokud úroda zůstává na keřích bez ztráty tržní kvality prakticky do mrazů ( do 1,5 měsíce), obsah cukru se zvyšuje do 26% a kyselost snižuje do 4,5 g/l.
Vyzrávání výhonů: Dobré 80%
Plodnost dřeva: 65-85%
Počet hroznů na výhon: 1,3
Zatížení, řez: 4 - 6 oček/m2, 35-45 oček na keř při délce řezu plodného dřeva na 6-10 oček. Plodnost oček u základu vysoká, proto je možné řezat i nakrátko, na 2-4 očka.
Odolnost k mrazu: Vysoká (do –25°C, může však být poškozován nízkými teplotami v období konce března až začátku dubna)
Odolnost k chorobám: Odolný plísni révové (3-3,5 stupně) i šedé plísni (2 stupně) k padlí (3,0 stupně), nehnije, lze pěstovat bez chemického ošetření nebo pouze s fungicidním ošetřením v případě velmi silného infekčního tlaku padlí révového. Odolný i k suchu. Většinou nenapadán vosami.
Zakořeňování řízků: Řízky zakořeňují špatně, doporučuje se použít stimulátor.
Pěstování:
Zasazen 26. Dubna 2014
Nero
Původ: Eger2 (semenáč S.V. 12375) x (Medoc noir x Čabanská perla), 1965, Maďarsko
List: Středně velký, troj až pětilaločnatý. Řapíkový výkrojek otevřený. Na rubu list hladký, žilky mírně štětinaté.
Hrozen: Středně velký, kuželovitý, středně hustý na dlouhé stopce
Bobule: Modročerná, střední velikosti, při řezu na čípky malá. Dužina je řídká, sladká, výborné chuti. Při konzumaci plně vyzrálých hroznů vadí velká semena, která na začátku zralosti nejsou tak patrná.
Růst: Bujný, vrchol žlutozelený, načervenalý, hladký bez ochupení
Odolnost k mrazům: Dobrá
Odolnost k chorobám: Dobrá k oidiu a peronospoře, slabší k šedé hnilobě, za příznivých podmínek je možné pěstování bez chemické ochrany. Mladé výsadby mohou trpět nedostatkem hořčíku.
Odolnost proti škůdcům: Hrozny jsou atraktivní pro vosy a ptáky
Zrání: Velmi rané, začíná v polovině srpna, koncem září dosahuje vysoké cukernatosti
Plodnost: Střední
Víno: Stolní odrůda s potenciálem pro výrobu vína. Chuť bobulí je velmi dobrá, připomíná Merlot. Už v polovině září dosahuje vysoké cukernatosti.
Poloha a půda: Méně náročná na polohu, vyžaduje úrodné a přiměřeně vlhké půdy
Řez: Na dlouhé tažně, při krátkém řezu jsou hrozny méně atraktivní, menší s menšími bobulemi
Poznámky: Má vysoký obsah resveratrolu jak v bobulích, tak ve víně
Pěstování:
Zasazen 26. dubna 2014
Prim
Původ: Odrůda pochází z Maďarska, byla vyšlechtěna na Zahradnické univerzitě v Budapěšti. Je to kříženec odrůd Seyve Villard 12 375 x Královna vinic. V Maďarsku byla zaregistrována v roce 1996 pod názvem Palatina, v České republice je známa pod synonymem Prim.
Pěstování: Odrůda má vysokou a pravidelnou plodnost. Dobře plodí na krátkém i dlouhém plodném dřevě.
Odolnost: K zimním mrazům je dobrá. K houbových chorobám je dobrá. Ve většině pěstitelských oblastí je nutné chemické ošetření proti plísni révové a padlí révovému. Odolnost k plísni šedé je dobrá. V době vegetace je dobrá regulace násady.
Použití: Odrůdu Prim je možné doporučit pro pěstování ve všech vinařských oblastech České republiky, i do okrajových pěstitelských oblastí. Rostlina je vhodná pro pěstování na středním i vysokém vedení s řezem na tažně. Dobře jí vyhovuje i pěstování na pergolách.
List: Pětilaločnaté, světle zelené listy s otevřeným řapíkovým výkrojkem. Keře jsou středně až hustě olistěné.
Hrozen: Je velký, u základu je rozvětvený, kuželovitého tvaru. Bobule je velká, mírně oválná, atraktivně žlutozeleně vybarvená. Slupka je pevná a tuhá. Dužina je mírně chrupkavá, bobule pevně přirůstá ke stopce.
Doba plodu: Září
Doba sběru: Říjen
Náročnost: Slunce, vlhko, teplomilná, mrazuvzdorná, propustné půdy, nenáročné
Pěstování:
Zasazen 26. Dubna 2014
Attika
Modrá, bezsemenná odrůda!
Výborná odrůda s atraktivním hroznem.
Hrozen je velký. Bobule jsou velké, oválné, sladké, osvěžující chuti.
Dužnina je šťavnatá, chruplavá s jemnou slupkou.
Doba zrání: zraje začátkem září
Pěstování:
Zasazen 26. Dubna 2014
Fanny
Hrozen velký, bobule velká, kulatá
Dužnina je chruplavá, jemně muškátové chuti.
Hrozen vydrží po dosažení zralosti dlouho na keři a neztrácí chuťové vlastnosti.
Dozrává v polovině září.
Sladká odrůda s plody téměř bez zrníček. Nenáročná a rezistentní.
Má velmi dobrou odolnost proti mrazu a houbovým chorobám a dá se pěstovat i bez chemické ochrany.
Pěstování:
Zasazen 26. Dubna 2014
Domácí Žernovické víno od babičky
Pěstování:
3 keře vysazeny k pergole na jižní stranu na podzim 2009. První plody v létě 2011, ale jen jeden keř, v roce 2012 všechny tři. V roce 2013 velká úroda, bohužel zničena padlím a poté vosami.
5 keřů vysazeno ke kamenné zdi na jižní stranu na jaře 2010. Z důvodu rušení kamenné zdi, přestěhovány k ostatnímu novému vínu 26. 4. 2013. Doposud ještě nerodili, protože se o ně moc nepečovalo a byly na nevhodném stanovišti zarostlém trávou.